Barvna slepota

V očesni mrežnici imamo dveh vrst svetlobnih receptorjev, ki so občutljivi na barve in odtenke, to so paličice, ki delujejo ponoči (silhuete, kontrasti) in čepki, ki do oblutljivi na dnevno svetlobo in nam omogočajo videti podrobnosti in barve. V čepkih imamo tri kemične snovi in vsaka izmed njih reagira na rdečo, zeleno in modro svetlobo. Ko govorimo o barvni slepoti, je največkrat okvarjena sposobnost pri sprejemanju zeleno-rdeče svetlobe.

Barvna slepota je dedna in sicer prizadane do 8% vseh moških, delno ali popolno in se iz roda v rod prenaša na spolnem kromosomu x. Pri ženskem delu populacije je delna ali popolna barvna slepota prisotna samo pri 1%. V nekaterih redkih primerih pa lahko nastane tudi zaradi bolezenskega stanja, poškodbe glav ali stranskih učinkov zdravil.

Barvne slepote se ne da odpraviti, saj je prirojena napaka, zato pa se z njo navadimo živeti. Res je, da se zaradi tega ne da opravljati določenih poklicov (strojevodje, mornarji, piloti,...) ampak se osebe navadijo živeti z njo že v rani mladosti.

Simptomi barvne slepote:
  • Nezmožnost prepoznavanje ene ali več odtenkov barv
Kaj lahko naredim pri barvni slepoti?
  • Temeljit očesni pregled
  • Barvni test Ishihara pri očesnemu specialistu
  • Uporaba barvnih filtrov za povečanje kontrasta