A

Očesni Pregledi

Kakšen pregled potrebujem?

Vprašanje, ki je zelo pogosto in ga optiki pogosto slišimo. Možnih je več odgovorov, saj je pregled odvisen od vrste težav z očmi. V optikah se opravljata dve vrsti pregleda in sicer optometristični in okulistični. Oba pregleda trajata med 15 do 30 minut.

Optometristični pregled Okulističen pregled
Objektivni in subjektivni pregled dioptrije (branje črk na tabli)
Meritev očesnega pritiska (brezkontaktno)
Pregled z očesnim mikroskopom (sprednji segment očesa in očesno ozadje)
Pregled funkcij očesa (motorika, barvni vid, kontrastni vid, globinski vid)
Prepoznavanje očesnih anomalij
Zdravljanje očesnih anomalij
Očesna diagnostika (pacienti s sladkorno boleznijo, dednimi očesnimi boleznimi,...)
Predpis zdravil
OCT pregled (3D skeniranje očesnega ozadja)
Digitalna keratografija (za potrebe predpisa kontaktnih leč)
Predstavitev in izvajanja očesne terapije (škiljenje, moten vid pri branju)
Napotitev na očesno kliniko ali drugo zdravstvene ustanove
Preberi več Preberi več
Okulistični pregledi vogric osesni pregledi

OKULISTIČNI PREGLEDI

V sklopu Očesne optike Vogrič imamo tudi verificirano okulistično ambulanto, kjer nas dvakrat tedensko (vsako drugo sredo popoldne in vsak petek ali soboto dopoldne) obiskuje zdravnik specialist okulist.

Poleg pregledov za predpis očal in kontaktnih leč opravlja tudi preglede očesnega ozadja, očesnega pritiska, OCT slikanje (optična koherentna tomografija), katarakte, preglede za pridobitev vozniškega izpita ter manjše operacijske posege. Vrhunsko storitev vam omogoča najsodobneje opremljena očesna ambulanta v regiji.

Optometristični pregledi

OPTOMETRISTIČNI PREGLEDI

Optometrist je zdravstveni delavec, ki je specializiran za korekcijo vida. Kvalificiran je za korekcijo očesnih napak (kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem…), predpisovanje kontaktnih leč, korekcijo binokularnega vida, prepoznavanje očesnih bolezni (katarakta, glavkom, konjuktivitis…).

Samopregledi

Samopregledi

Težave z vidom so pogosto posledica načina življenja, prehrane in okolja. Težko jih je odkriti, ker se običajno pojavljajo postopoma v obdobju večih let. Naš samotest vam bo dal začetno predstavo o vašem vidu in ne sme nadomestiti strokovnega pregleda pri optiku ali oftalmologu!

Pogosta vprašanja glede očesnih pregledov

Za vas smo odgovorili na najpogostejša zastavljena vprašanja.Če nimate znanih očesnih bolezni in bi se radi prepričali če je dioptrija prava, potem je za vas pravi optometritični pregled. V primeru da optometrist prepozna druge očesne anomalije, napoti na okulistični pregled, ki je opravljen s strani specialista oftalmologa.

Na napotnico sprejemajo ustanove, ki imajo pogodbo z ZZZS (Zavod za Zdravstveno Zavarovanje Slovenije), to so povečini zdravstveni domovi in nekatere optike. Čakalne vrste za takšne preglede so lahko nekaj mesecev. V tem primeru je pregled krit s strani ZZZS. V primeru, da se pri nas odločite za samoplačniški pregled, je pregled brezplačen, če se kasneje odločite tudi za nakup očal.

Optometristični pregledi so doseglivejši in skoraj brez čakalnih vrst, saj niso pogodbeno vezani na ZZZS. Če opravite pregled v koncesijski ustanovi in dobite zeleno naročilnico za očala, lahko očala naročite v katerikoli drugi optiki.

Največkrat se zgodi, da je samoplačniški pregled temelitejši, saj je uporabljenih več različnih diagnostičnih tehnik/naprav v primerjavi z koncesijskim. Je brezplačno vedno najboljše? Kdor je preizkusil tako koncesijski kot tudi samoplačniški pregled, si lahko sam odgovori na to vprašanje.

Redni pregled vida je bistvenega pomena, da oči ostanejo zdrave in vid ohrani ostrino. Ker se naše oči spreminjajo skozi čas, je priporočljivo opravljanje rednih očesnih pregledov vsaki 2 leti. Če ste uporabniki kontaktnih leč, je pregled potreben vsako leto.

Nasvet: Ne čakati in zavlačevati s pregledom ter si s tem kvariti svojega vida. Naročite se na kakovosten pregled, saj nenazadnjes tem prihranite čas in denar.