A

Samopregledi

Težave z vidom se pogosto pojavijo postopoma in neopazno. Na podlagi našega preizkusa si lahko ustvarite začetno predstavo o svojem vidu. Preizkusite svoj vid! Opozorilo: Samopreizkus ne more nadomestiti strokovnega testiranja vida pri optiku ali oftalmologu.

Okulistični pregled

težave z vidom

Če opažate, da na blizu ali daleč ne vidite dobro, je zelo verjetno, da imate težave z vidom.

Če ste kratkovidni, brez očal dobro vidite na blizu, oddaljeni predmeti pa so zamegljeni in nejasni. Najpogostejši razlog za kratkovidnost (miopijo) je predolgo očesno zrklo. Slika zato nastane pred mrežnico in ni ostra.

Daljnovidnost (hipermetropija) je v večini primerov posledica prekratkega očesnega zrkla. Slika nastane za mrežnico in je meglena. Pri vidu na daleč je to mogoče nekaj časa relativno dobro kompenzirati, vid na blizu pa je meglen.

preizkus
Okulistični pregled

Test starovidnosti

Ko vaše roke postanejo prekratke za branje: starovidnost je najpogostejši razlog za slab vid, ko se začnemo starati.

S starostjo vidimo slabše bližnje predmete, zato knjige ali pošto beremo z iztegnjenimi rokami. Vzrok za to sta proces staranja očesa in vse manjša elastičnost očesne leče.

Za korekcijo starovidnosti so primerna progresivna stekla, ki nudijo neskončno prilagodljivost za oster vid na vseh razdaljah. Na delovnem mestu boste lahko izkoristili prednosti posebnih očal za računalnik, ki so opremljena s stekli za udobje na blizu Ergo®.

test starovidnosti
Okulistični pregled

Nepravilna ukrivljenost roženice

Roženica je lahko nepravilno ukrivljena. Blag astigmatizem je pogost.

Približno 70 % uporabnikov očal ima astigmatizem. To pomeni, da njihova roženica ni enakomerno ukrivljena. Zaradi nepravilnosti roženice se svetloba različno lomi. Posledica tega je popačenje, zato so na primer okrogli predmeti videti ovalni. Ta pojav razjasni tudi pomen besede „astigmatizem“ (iz grščine: a- ’brez’ in stigma ’točka’), saj astigmatično oko nima le ene žariščne točke.

Za korekcijo vida pri nepravilni ukrivljenosti roženice se uporabljajo torična stekla. S stekli Rodenstock lahko to napako optimalno popravimo, vi pa boste lahko znova uživali v popolnem vidu.

preizkus
Okulistični pregled

Zaznavanje barv

Barvna slepota je dedna kot večina težav z vidom. Pogosteje se pojavi pri moških kot pri ženskah. Nepravilno zaznavanje barv ali barvna slepota? Ti dve poimenovanji se pogosto uporabljata sinonimno, vendar pa nikakor ne označujeta enakih dednih težav z vidom. Protanopija in devteranopija se nanašata na slabo zaznavanje rdeče oziroma zelene barve. To pomeni, da prizadeti posamezniki barve vidijo le, če so zelo nasičene in močne.

Popolni barvni slepoti pa pravimo tudi akromatopsija. Posamezniki s protanopijo ali devteranopijo imajo na mrežnici okvarjene čutnice za rdečo in zeleno, zato sta ti dve barvi zaznani kot različni odtenki sive. V primeru nepravilnega zaznavanja barv in barvne slepote na žalost ni na voljo nobene oblike zdravljenja. Zatemnjena stekla pa lahko vseeno olajšajo občutljivost na svetlobo, ki pogosto spremlja to okvaro.

preizkus
Okulistični pregled

Delovanje mrežnice

Mrežnico si lahko poenostavljeno predstavljamo kot zaslon, na katerega se projicira slika okolice. Impulze, ki jih povzroči svetloba, vodi do naših možganov.

Amslerjev test se uporablja za preverjanje delovanja mrežnice. Amslerjeva mreža omogoča prepoznavanje bolezni, ki prizadenejo osrednji del mrežnice. Pri degeneraciji rumene pege (makule) pride do delne ali popolne izgube ostrine centralnega vida. Ker je prizadet le osrednji del mrežnice, vid na zunanjem delu očesa ostane neokrnjen.

Degeneracija rumene pege zahteva profesionalno zdravljenje. Če menite, da je ta preizkus vida pokazal na določene težave, obiščite svojega oftalmologa.

preizkus
Okulistični pregled

Vidno polje

Vidno polje je to, kar lahko vidimo, ko gledamo predse s pokončno glavo.

Vključuje torej vse, kar se projicira na mrežnico. Pri tem ni pomembno, ali predmete vidimo ostro; vidno polje namreč zajema tudi okolico, ki jo zaznamo, vendar pa njena slika ni jasna.

preizkus
Okulistični pregled

Izboljšajte svoj vid pri pogledu na zaslon

Izboljšajte svoj vid pri pogledu na zaslon

Večje udobje oči pri delu z računalnikom si lahko zagotovite že z nekaj preprostimi ukrepi in posebnimi očali za delo na računalniku ali očali za udobje na blizu. Pomembno vlogo imajo tudi nastavitve zaslona.

preizkus