Otroci in računalniki

Zelo velike spremembe, ki pa jih niti ne razumejo še povsem, doživljajo tudi naši otroci. Otroci, ki jim je igra s prijatelji najpomembnejša, jim je odvzeta, stik z učiteljem/-co ali vzgojiteljem/-co je prekinjen, starši so kar naenkrat postali drugi učitelji, računalnik pa vsakdanji spremljevalec pri njihovem delu.

Otroci so že pred časom epidemije veliko časa preživeli pred elektronskimi napravami in gledali v ekrane, sedaj pa so tudi sami postali tisto, kar pravijo za svoje starše, da »v službi delajo nekaj na računalniku«. Učenci so se v tem času šolanja na daljavo dodobra naučili uporabljati nekatere programe, sami obiskujejo spletne učilnice, sami vpišejo uporabniška imena in gesla, naučili so se uporabljati miško in klikati na zavihke, zaustavljati videe, se prijaviti in odjaviti iz videoklicev, vklapljati in izklapljati mikrofone med srečanji s sošolci, nekateri so celo prehiteli učiteljice in ugotovili, kako lahko v videoklicih čečkajo po učiteljičinem interaktivnem zvezku.

Otroci imajo že zaradi svoje velikosti in dolžine rok vse digitalne naprave bližje očem, kar zaradi razdalje še povečuje naprezanje oči.

Vsaka sprememba pa ima seveda dve plati. Otroci imajo na razredni stopnji do 5 ur šolskega dela na dan. Šport in glasba potekata preko videoposnetkov, srečanja z učitelji potekajo preko videoklicev, ker nimajo vse družine doma tiskalnikov, nekateri otroci berejo navodila za delo z računalniškega ekrana, predstavitve, interaktivne animacije in interaktivne didaktične igre otroci spremljajo na računalniku. Popoldne na pametnih tablicah ali telefonih igrajo igrice, tako kot prej, zvečer pogledajo risanko ali film s starši na televizorju. Vse te naprave pa oddajajo modro svetlobo, ki je našim, še posebej pa otroškim očem, lahko škodljiva.

Kaj sploh je modra svetloba in zakaj je nevarna?

Modra svetloba so kratkovalovni, visoko energijski svetlobni žarki na modrem koncu vidnega svetlobnega spektra. Ko zadenejo molekule zraka ali vode v atmosferi, se razpršijo lažje kot ostali žarki vidne svetlobe. Visoka stopnja razpršenosti teh žarkov vpliva na to, da je nebo brez oblakov modre barve. Sonce je glavni vir modre svetlobe. Preživljanje časa na sončni svetlobi je za človeka glavni vir modre svetlobe. Poleg naravnih virov pa precejšen del modre svetlobe dobimo preko sodobnih LED luči, ekranov televizije, pametnih telefonov, tablic. Količina modre svetlobe zaradi pogostosti, dolgotrajnosti in bližine uporabe teh naprav vpliva na zdravje naših oči.

Vidni spekter svetlobe (med 380 nm in 700 nm) je tisti del svetlobe, ki jo oko lahko zaznava v obliki barv. Najnižji spekter svetlobe je tisti, ki povzroča očem največ težav, med drugim tudi sivo mreno-katarakto in po »rumeno pego« oz. degeneracijo makule.

Kakšne so posledice delovanja modre svetlobe?

V zadnjih 10 letih smo zaradi razvoja mobilne in računalniške industrije čedalje bolj izpostavljeni škodljivim vplivom modre svetlobe. Povprečen človek naj bi na dan skoraj 3 ure preživel pred TV zaslonom, ko pa temu dodamo še čas, ki ga preživimo pred računalnikom ali mobilnimi napravami, so te številke zelo zaskrbljujoče.

Glavne posledice prekomernega izpostavljanja modri svetlobi so:
  • Draženje oči
  • Suhe oči
  • Utrujene oči
  • Glavobol
  • Nespečnost

Viri modre svetlobe so vse digitalne naprave z zasloni (TV, mobiteli, tablicai, led svetila) in tudi viri svetlobe imajo določen del modre svetlobe

Koraki do boljšega počutja pri delu na pametnih napravah
1. Izboljšanje delovnega okolja

Če gledate naravnost v ekran naj bo pogled nekoliko nad vrhom računalnika, tako do boste v ekran gledali rahlo navzdol. To bo pomagalo minimizirati naprezanje oči in vratu. Če vnašate podatke (tipkate) imejte podatke na isti višini kot je ekran. Prilagodite svetlobo na ekranu, tako, da je čim bolj udobna za vaše oči. Preprečite bleščanje na ekranu s prilagoditvijo zaves ali žaluzij ali uporabite filter proti bleščanju.

2. Primerna svetloba

Preučite svetlobne pogoje na svojem delovnem okolju. Svetila nad glavo (na stropu) velikokrat oddajajo preostro svetlobo in je največkrat presvetla, kot je to potrebno. Ugasnite eno izmed žarnic za bolj udobno svetlobo. Nastavite si takšno stikalo, na katerem je moč prilagajanja moči svetlobe glede na potrebe.

3. Vzemite si čas za počitek

Čez dan je potrebno dati očem priložnost, da se spočijejo. Vsako uro si vzemite par minut in ne glejte v ekran računalnika. V tem času lahko vstanete se malo sprehodite ali počnete alternativne delovne naloge, ki ne zahtevajo ostrenja na blizu. Za zaščito pred modro svetlobo lahko veliko storite sami in sicer z upoštevanjem pravila 20/20/20. Vsakih 20 minut vsaj za 20 sekund glejte na 6 m (20 čevljev – ameriška merilna enota) oddaljen predmet.

4. Pravilna drža

Ko sedimo za mizo je zelo pomembna pravilna telesna drža. Stopala naj bodo na tleh. Uporabljajte pisarniški stol, ki je prilagodljiv po višini in ima zadostno podporo hrbta. Ko delate za računalnikom naj bodo vaše roke pod kotom 90 stopinj pri komolcih in nagnjene rahlo navzgor, tako da bodo prsti brez težav polzeli po tipkovnici.

5. Nastavitev zaslonov na nočni način

Prav tako je priporočljivo, da čim več mežikate in da na telefonu vklopite avtomatski nočni način (dark/night mode). Ta način vam prilagodi ekran na toplejše – rumenkaste barve. Če ste grafični oblikovalec in so vam barve pomembne, potem se raje izogibajte temu filtru.

6. Očala proti modri svetlobi

Kot dodatna zaščita pa so odlična izbira očala z zaščito proti modri svetlobi, t.i. Blue Blockerjem oz. zaviralcem modre svetlobe. Ta nanos nevtralizira modro svetlobo in na ta način preprečuje utrujenost in napenjanje oči, kar se odraža v boljšem počutju in zdravju vaših oči.

Zgornji žarek prikazuje, kako se z uporabo stekel proti modri svetlobi določen del modre svetlobe odbije od stekla in skozi stekla spusti samo tisti del, ki je potreben za ustrezno prepoznavanje barv.

Zgornji žarek prikazuje, kako se z uporabo stekel proti modri svetlobi določen del modre svetlobe odbije od stekla in skozi stekla spusti samo tisti del, ki je potreben za ustrezno prepoznavanje barv.

Kje lahko kupim očala z zaščito proti modri svetlobi?

V vseh optikah kjer ponujajo kvalitetna stekla priznanih proizvajalcev.

Nakup očal z zaščito je torej močno priporočljiv, saj dokazano zmanjšuje:

  • Utrujenost oči
  • Sindrom suhega očesa
  • Nespečnost

Kljub nakupu zaščite proti modri svetlobi pa ne pozabite na zdrav način življenja. Pijte veliko vode, jejte zdravo hrano, bodite aktivni, poskušajte zmanjšati uporabi elektronskih naprav in ne pozabite upoštevati pravila 20/20/20.

Z upoštevanjem teh preprostih navodil pri študiju ali pri delu boste pomagali zmanjšati naprezanje oči. Če kljub upoštevanju teh napotkov še vedno trpite oziroma naprezate oči v enaki meri, priporočamo, da čim prej obiščete očesnega specialista.